surfaces de tennis

GRAVEL OF GRAS, WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Waarom is gravel langzamer dan gras? Waarom is de opstuit van de bal lager op gras? De spelers kennen deze kenmerken maar hoe kan men er technisch zeker van zijn? Wij stellen u voor ons advies hierover te lezen.      

De verschillen tussen deze twee types ondergrond worden uitgelegd aan de hand van een aantal specifieke criteria:
- Het restitutiecoëfficiënt van de rebound: een bal die valt van 1m80 zal ongeveer 1m30 opstuiten op gravel, en 1 meter op gazon.
- Het wrijvingscoëfficiënt: wanneer een bal in het spel in aanraking komt met gravel verliest hij 40% van zijn snelheid. Gravel geeft namelijk meer wrijving dan gras, waar dezelfde bal aan dezelfde snelheid slechts 30% van zijn snelheid zal verliezen! Daar gras glad is, zal de bal meer glijden dan opstuiten. Op gravel zal de bal echter langer aan de grond blijven hangen en dus het gewenste effect aannemen. Een opslag van 190 km/u zal 8km/u minder snel opstuiten op gravel dan op gras. De reactietijd van een speler op gras vermindert dus met 17% voor dezelfde opslag.

Wilt u meer weten?
- De reglementaire hoogte van gras is 8 millimeter, niet meer en niet minder.
- Het gras moet het hele jaar door onderhouden worden om de goede hoogte te hebben op het moment dat het seizoen start.
- Er bestaan slechts 6 tennisterreinen van natuurlijk gras in Frankrijk.
- Op 2 mei 2007 werd voor het eerst in de geschiedenis een hybride tennisterrein aangelegd: half gravel, half gras. Het werd aangelegd voor een vriendschappelijke wedstrijd tussen de toenmalige nummer 1 en 2 van de wereld. 

De kleilaag van de gravel van de terreinen van de French Open is afkomstig van een groeve van Saint Maximin in de Oise. Het is ook het bestanddeel van bijna alle gravelterreinen in Frankrijk.

 

NAAR BOVEN